*18.05.2004 - 14.09.2006


klikkaamalla näet kuvat oikeassa koossa


  • englantilainen täysveritamma
  • s. 18.05.2004 VHKR
  • k. 14.09.2006
Amy on upea tamma, jolta ei temperamenttia puutu. Minulla on hyvä ystävä englannissa, joka kasvattaa laukkaratsuja ja eräänä iltana hän soitti minulle, että tahtoisinko ostaa tamman, joka osaa laukata, mutta rakastaa hyppäämistä vielä enemmän. Mietin, että teenkö vielä yhdellä tammalla mitään, mutta toisaalta Lennu on paso ja oriit puoliverisiä tai lämppäreitä, joten miksipä ei. Tamma tuotiin Suomeen ja se sai kasvattajanimekseen Bellatrixin, sillä ystäväni on todella tarkka maineestaan laukkaratsujen kasvattajana ja esteratsu ei sitä mainetta hänelle ainakaan kerää, joten nimesin Amyksi kutsutun tamman Alcyoneksi, sillä se oli kuin kuningatar.

Amy on todella kiltti, kuten todettu, mutta se ei anna huijata itseään missään tilanteessa. Jos sinulla on omena taskussasi, voit olla varma, ettet lähde Amyn karsinasta omenan kanssa. Samoin se tietää, jos sen selkään nostetaankin estesatulan tilalle laukkasatula, että nyt on aika tehdä niitä asioita, joita nuorena hevosena Englannissa. Jos tiedossa on laukkaamista, ei Amy seiso hetkeäkään paikoillaan selkään nousussa, mutta jos on aivan tavallisten treenien aika, se osaa ottaa rauhallisesti. On siis oikeastaan kuitenkaan vaikea sanoa rakastaako Amy enemmän esteitä, joita se hyppää kuin tiikeri vai laukkaamista, jolloin se on tuultakin nopeampi. Ainakin minusta, joka en laukkaratsuilla pahemmin ole ratsastanut.

Amy kulkee koulukiemurat upeasti peräänannossa, on rehellinen ja tekee kaiken puhtaasti. Virheitä sattuu harvoin, sillä Amy on todella herkkä avuille. Painolla ja pienillä pohjeavuilla sen saa kulkemaan paljon paremmin, kuin ohjiin tukeutumisella. Silloin tamma hermostuu, alkaa viskoa päätään ja ratsastaja saa todeta, että kyseessä todella on laukkaratsu. Esteillä Amy on aivan uskomaton. Tuntuu, ettei yksikään este ole sille liian korkea, vaan se hyppää minkä tahansa esteen ylitse harvoin pudottaen. Tarhaan onkin täytynyt laittaa korkeammat aidat, ettei tammaa joka päivä tarvitse hakea hortoilemasta tallipihalta. Laukatessa minun, kokemattoman jockeyn, kanssa, Amy osaa ottaa rauhallisesti. Se kulkee pitkillä askeleillaan, mutta ei tuulen lailla. Mutta jos joku todellinen jockey nousee sen selkään ja antaa sille vapauden mennä, jäävät monet muut kauas taakse.

Amy ei ole ollenkaan hermoheikko, kuten laukkaratsuista yleensä sanotaan niiden olevan. Kyllähän se on säikympi kuin esimerkiksi Lesath, mutta ei silti hypi seinille jokaisesta lentävästä lehdestä. Yksin maastoon lähteminen on Amylle terapiaa. Silloin se yleensä haluaa katsella pää pystyssä mitä kaikkea metsästä nyt löytyy, muttei säikkymisen takia, vaan siksi, että se rakastaa hiljaisuutta ja pitkiä laukkoja pelloilla. Kai se muistuttaa sitä hivenen Englannin nummista.

Kuljetusauton nähdessään Amy höristää korviaan ja hirnuu surullisesti. Joka kerta se on tehnyt sen siitä lähtien kun se tuli Bellatrixiin. Ihmettelin tätä syvästi ja olin suorastaan huolissani, että pelkääkö tamma trailereita noin paljon, kun se ei suostunut liikahtamaankaan paikoiltaan mihinkään suuntaan, ennen kuin sille jutteli hetken rauhallisesti ja taputti kaulalle. Soitin ystävälleni Amyn kuulumisia ja kysyin traileriongelmista, että onko sellaista ollut Englannissa. Ystäväni sanoi, että kun Amy oli siinä iässä, että se piti vieroittaa emästään, joku osti sen emän kalliilla ja tarjosi vielä lisää rahaa, jotta sai tamman heti mukaansa. Niimpä Amy raukka jätettiin yksin karsinaansa ja emä vietiin pois kuljetusautolla. Amyn huuto oli ollut sydäntäsärkevää ja siitä lähtien se on joka kerta huutanut emäänsä trailerin nähdessään.
01.03. Westfalen-yhdistys, Intermediaire I, 28/30
10.04. Ionic, 150cm, 7/29
06.06. Faraway Estate, Faraway-CUP, Intermediaire II, 10/59
27.06. Kaurisrannan Ratsastajat, Vaativa A, 9/13
27.06. KK Cevalo, Intermediaire II, 20/21
08.07. KK Cevalo, Intermediaire II, 15/20
25.07. KK Cevalo, Intermediaire II, 6/21
01.08. KK Cevalo, Intermediaire I, 2/11
02.08. KK Apollonia, Intermediaire I, 26/58
08.08. KK Cevalo, Intermediraie I, 3/12
15.08. KK Cevalo, Intermediaire II, 9/15
07.09. POA Fairy Dust Thoroughbred Mare Show, 2nd Class, 1st. (Champion , $ 15 000)
07.10. NJ YT Wonderfull, BIS1, LKV1, MVA-sert, JS
15.01. Schecke Ponys, Intermediaire I, 6/35
30.01. Classic Trakehners & Fjords, Intermediaire I, 24/30
07.02. NJ Distant Draught, LKV2, irto-SERT, JS
09.02. Schecke Ponys, Int/Re 110/Me 100, 6/11
15.02. KRJ FSRa, Intermediaire I, 12/30
25.02. KRJ Katin ja Marin talli, Intermediaire I, 38/40
25.02. KRJ Kisatalli Husar's, Intermediaire I, 1/30
26.02. KRJ Monitoimitalli Derwen, Intermediaire I, 20/3018.03.2005 t. Quiero's Alchemist xx, i. Quiero's Highlander xx
22.01.2006 o. Quiero's Marroc xx, i. Quiero's Meriadoc xxisä:
Vivanco xx
isänisä:
Scandic Bird xx
isänisänisä:
Scandic Cat xx
isänisänemä:
Dragonfly xx
isänemä:
Lucky Star xx
isänemänisä:
Salsa xx
isänemänemä:
End of River xx
emä:
Cute Friend xx
emänisä:
Snake xx
emänisänisä:
Selection xx
emänisänemä:
Future Waits xx
emänemä:
Groovie Foal xx
emänemänisä:
Sea Lion xx
emänemänemä:
Point Zeo xx

Amy on mielenkiintoinen sekoitus laukkaratojen tähtiä sekä "kenttähevosia". Isä Vivanco on briteissä kisannut suurella menestyksellä vaikeissa kenttäluokissa, käynyt myös ulkomailla napsimassa voittoja. Isänisä Scandic Bird taasen on nuoruusvuosinaan kilpaillut laukkaradoilla sprintterinä, ihan hyvällä menestyksellä, ja isänemä Lucky Star on luonut uraa vaativissa ja vaikeissa kenttäluokissa. Amyn emä Cute Friend on nuoruudessaan kilpaillut laukkaradoilla, jonka jälkeen se keskittyi esteratsastukseen, kisaten välillä jopa koulupuolellakin. Emän molemmat vanhemmat ovat täysin laukkakäytettyjä, isä on periyttänyt niin vauhtia kuin hyppykykyäkin, ja emän, Groovie Foalin, jälkeläisissä on useita monilahjakkuuksia - aivan niinkuin Cute Friend!


© kuvat: Heste-Nettet - tekstit: Kerppa