virtuaalihevonen - a sim-game horse

Classic Eris RR
VH14-052-0088

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


klikkaamalla näet kuvan oikeassa koossaan

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

NIMI : Classic Eris RR VÄRI : rautiaankirjava
ROTU : paint horse OMISTAJA : Kerppa (VRL-00631)
SUKUPUOLI : tamma KASVATTAJA : Oresama (VRL-02753)
SYNTYNYT : 14.10.2014 (oma ikääntyminen) KOULUTUS : lännenratsastus
TÄYTTI 4v. : 14.11.2014 PAINOTUS : western riding, karjalajit
SÄKÄKORKEUS : 159cm SAAVUTUKSET : ei vielä

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

LUONNE
Erin on "työhevonen" sanan todellisessa merkityksessä, sillä on mahdottoman suuri into ja motivaatio tehdä ihmisen kanssa ja myös erinomainen karjavaisto. Maastakäsin se on tarkkaavainen ja hienotunteinen, pitää aina taluttaessa pienen hajuraon, tapahtuipa ympärillä mitä tahansa. Mitään se ei pelkää ja harvemmin edes mitään säikähtää - tamma on myös erinomainen kouluttaja nuoremmilleen, niin asiallisen käytöksen saloihin kuin rentoon ja varmaan ratsuna toimimiseen tilanteessa kuin tilanteessa. Hoitaessa voi ilme mennä välillä happameksi, jos joutuu liikaa nyhräämään vatsan alustan tai takajalkojen kanssa, mutta ärtymys ilmenee vain ja ainoastaan korvien asennosta sekä mahdollisesti hieman kiristyneenä ilmeenä.

Tamma rakastaa mutaa ja piehtarointia, mutta onneksi myöskään peseminen ei ole sille lainkaan vastenmielinen asia. Tammaa saakin kuurata varsin usein, ellei sitten iske sille erityisesti märimpinä aikoina loimea selkään. Muutoin se kasvattaa pääasiassa kyllä karvan, jolla tarkenee kelillä kuin kelillä, mutta hoitamista helpottaakseen tulee kyllä välillä loimitettua puoliturhaan. Kengittäessä Erin voi olla hieman nojaileva, mutta kun kengittäjä vain malttaa pitää jalan riittävän alhaalla, viitsii tamma kannatella painonsa ihan itse. Lastatessa se saattaa vaatia pienen miettimistauon, mutta lastautuu muutoin vaikka ilman taluttamistakin, kunhan varmistetaan, että se lähtee oikeaan suuntaan lastaussillalta. Kuljettaessa noin muutoin tamma voi olla hieman levoton, mutta kevyttä kopistelua enempää se ei elämöi.

Ratsuna Erin on kuin kone, se on herkkä ja jokseenkin myös anteeksiantavainen ratsastajan virheille. Tarkkana likkana se kyllä yleensä hoksaa mitä ratsastaja koittaa viestittää, vaikka välillä hieman ajatuksissaan tammaa ohjaisikin. Neidin vahvimpia puolia on tarkkuus työskentelyssä sekä pitkäjänteisyys ja suurenmoiset hermot, jotka pitävät tilanteessa kuin tilanteessa. Nopeudessa se jää muiden jalkoihin, mutta oveluudella ja älyllä voittaa vaikeammat paikat. Ratsastus on aina antoisa kokemus tamman pehmeissä askelissa keinuessa, meni sitten kentällä tai maastossa - tai treenaisi lehmien kanssa. Kilpailupaikoilla Erin saattaa olla hieman kotioloja säpäkämpi, mutta ei se huono juttu ole, kunhan muistaa itse esim. lisävauhtia pyytäessä aloittaa hieman totuttua varovaisemmilla avuilla.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

JÄLKIKASVU
- ei vielä

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

KILPAILUMENESTYS (6xWRJ)
21.11.2014 WRJ Stableyard, western riding, 3/68
22.11.2014 WRJ Stableyard, reined cow horse, 2/34
23.11.2014 WRJ Stableyard, reined cow horse, 4/34
26.11.2014 WRJ Stableyard, calf roping, 1/24
01.12.2014 WRJ Stableyard, reined cow horse, 1/48
02.12.2014 WRJ Stableyard, calf roping, 2/37

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

SUKUTAULU
Spy Fly
164cm, rautiaankirjava
WRJ II
Shy Spy
EVM
Agent 007
Old-School Lady
Misshaped Saphire
EVM
Don't Miss This
Blue As a Saphire
Classic Baby
155cm, rautiaankirjava
WRJ I, YLA3
Championship
EVM
Nice Game
Forbidden Felicia
Classic Chardonnay
EVM
Luxus Life
Classic Lady
ii. Shy Spy kilpaili western pleasuressa ja trailissa kuusi kautta ikävuosinaan 4-10. Kilpailutahti oli rauhallista, mutta starttien määrä korvautui kirkkaasti suoritusten laadulla. Shy Spyn sijoitusprosentti nimittäin oli 94, ja voittoprosentti himpun verran yli seitsemänkymmentä. Ori oli 165cm korkea, ja luonteeltaan erittäin positiivinen ja miellyttämishaluinen. Siitosorin vuosinaan se astui yhdeksän tammaa, ja kolmesta varsasta tuli aikuisiällä kilparatsu.

iii. 165-senttinen Agent 007 nimettiin isäorinsa mukaan, koska kilparatsunalun toivottiin perivän muutakin kuin värityksensä ja macho luonteensa isäpapaltaan. Ja loistava ratsu "Atesta" tulikin kilpailemaan tynnyrinkierrossa ja keyhole racessa! Se palkittiin laatuarvostelussa kakkospalkinnolla. Pisteitä veti alaspäin vain orin yltiörohkea, lähes röyhkeä käytös. Vanhempana hevosesta tuli melkein isänsä veroinen siitosori.

iie. Old-School Lady (163cm) on mukana useammankin valokuvaajan leikekirjoissa, ja on se poseerannut kerran romaanin kannessakin. Sitä rakastettiin niinkin yksinkertaisesta syystä kuin sen erittäin vaalea väri ja kaksi hurmaavaa herasilmää. Tamma oli myös helppo käsitellä kuvauspaikoilla, koska se ei tuntunut pelkäävän mitään. Kilpailuissa neiti meni lähinnä trailia, ja aivan keskinkertaisella menestyksellä. Siitä ei tullut kuuluisaa, mutta se sai kolme oikein hienoa varsaa eri isäoreista.

ie. Misshaped Saphire (162cm) oli hyväsukuinen, keskikokoinen, säästeliäästi muutamalla kilpakaudellaan starttaillut siitostamma. Se ehti saada kahdeksan varsaa ennen eläkepäiviään. Ratsu oli luonteeltaan vähän keskimääräistä raisumpi tapaus, mutta pysyi kyllä kurissa ja järjestyksessä hyvillä käsittelijöillä. Se kuoli vanhuuteen 28-vuotiaana.

Puhuttaessa iei. Don't Miss This-orista (161cm), kaikille tulee mieleen sen menestys suurissa hienoissa kilpailuissa monissa lännenratsastuksen lajeissa. Ulkonäkö, kuten kaksi suloista herasilmää, ei ole enää ihmisten muistoissa. Arvostettuna siitosorinakaan ratsua ei muistella yhtä hartaasti kuin säyseänä mutta sinnikkäänä kilparatsuna.

iee. Blue As a Saphire (162cm) sai nimensä emänsä mukaan, koska silläkin oli yksi herasilmä. Vanhemmalla iällä tuli selväksi, että tamma oli myös yhtä taitava keyhole racessa, ja sijoittui se hienosti harvoissa tynnyrinkiertokilpailuissaankin. Luonteeltaan ratsu oli kipakka ja omatoiminen, mutta kuitenkin ihmisiä kohtaan hyvin säyseä. Se sai elämänsä aikana neljä varsaa ja kuoli vanhuuteen himpun verran alle kolmekymppisenä.

ei. Championship (157cm) on pelkästään kilpailukäyttöä varten kasvatettu ja opetettu lännenhevonen. Kyvykäs se olikin, ja voitti kymmeniä kilpailuita pitkällä urallaan. Se sai myös laatuarvostelupalkinnon lännenratsastuksesta ja jälkeläistensä perusteella. Koko elämänsä aikana hevonen astuikin tammoja vinhaan tahtiin, ja eläviä varsoja syntyi 90. Niistä noin puolet lähti kilpailemaan ja puolet käyttöhevosiksi töihin. Molemmat puoliskot menestyivät hommissaan oikein hienosti. Championship periytti kaunista väritystä, leppoisaa luonnetta ja lännenhevosen kykyjä.

eii. Kevyt, 155cm korkea Nice Game oli alun perin töissä kotitilallaan ihmistensä oikeana kätenä, mutta sitä kokeiltiin viedä lännenratsastuksen eri lajien kilpailuihin sen ollessa kahdeksan. Yllättävä menestys lennätti Nice Gamen yhä uusiin kilpailuihin, ja se teki aina parhaansa. Menestyksestä kertoo yhdeksän cup-sijoitusta ja laatuarvostelupalkinto. Eläkkeelläkään Nice Game ei enää palannut töihin, joissa se oli kyllä ollut hyvä, vaan siitä tuli arvokas siitosori.

eie. Hennonruskeilla läiskillä varustettu Forbidden Felicia (159cm) eli elämänsä suurella kilpatallilla seuranaan lähinnä englantilaiseen tapaan meneviä puoliverisiä. Englantilaisittain Feliciallakin ratsasteltiin, ja se meni esteitä ja koulua keskinkertaisella menestyksellä. Puoliverisiä se ei peitonnut, mutta keräili kuitenkin sen verran sijoituksia että se astutettiin muutamaan kertaan alueen parhailla oreilla. Felicialla on neljä varsaa, kaikki huippuoreista, ja kaikki neljä ovat olleet loistavia kilparatsuja lähinnä lännenratsastuksen lajeissa.

ee. Classic Chardonnay -tamma on se hevonen, jonka nimi tulee aina muistaa, kun puhutaan painteista. Se on 154cm korkea, ulkonäöltään melko keskinkertaisen oloinen, mutta kun sen selässä istuu, huomaa heti millainen tähti se on. Chardonnay koulutettiin tilan töihin, ja tavallisina arkipäivinä se treenasi tavallisessa työssään kaikkea muuta kuin tavalliseksi kilparatsuksi. Ratsu oli huipulla viisivuotissyntymäpäivästään yhdeksänvuotiaaksi asti, ja sen suosikkilajit olivat trail, keyhole race ja pleasure. Kilpailuiden jälkeen ratsusta tuli siitostamma. Se sai palkinnot westernjaoksen laatuarvostelusta, yleislaatuarvostelusta ja myöhemmin jälkeläislaatuarvostelusta.

eei. Hyvärakenteinen Luxus Life (159cm) oli Bensenville Ranchin töissä arvokas hevonen, ja vanhempana tilan oma siitosori. Se oli luonteeltaan uskomattoman tasainen ja nöyrä. Orista ei suotta yritetty kilparatsua. Se menehtyi jo 17 vuoden iässä liukastuttuaan pahasti ja rikottuaan siinä rytäkässä polvensa.

eee. Pieni, kevyt ja nopea Classic Lady (152cm) hakkasi kilpailijansa toistuvasti keyhole racessa, pole bendingissä, ja jopa barrel racessa. Sen luonne oli huhujen mukaan liian sisukas ja periksiantamaton rauhallisiin lajeihin, mutta jos olikin, jälkeläisten luonteisiin ei kipakkuus vaikuttanut. Tilan töissä ei Classic Lady ollut yhtä hyödyllinen kuin rauhallisemmat lajitoverinsa, joten siitä tuli yksinomaan kilparatsu ja myöhemmin siitoshevonen.


© ulkoasu & tekstit >> Kerppa, kuvat >> Muzik Hounds (CC BY-SA 2.0)