ETUSIVU    -    HEVOSET    -    KASVATUS    -    E-MAIL

 

LACHEN

JÄLKELÄISET & SUKU - KILPAILUT - PÄIVÄKIRJA

# Lachen - VH-21551
# oldenburg, ori
# syntynyt 29.08.2006 VHKR
# omistaja Kerppa, Poem's Warmbloods
# ex-omistaja Sheenye
# cremello, piirto, 169cm
# ko Vaativa A, re 140
# estepainoitteinen, myös siitoskäytössä
# YLA2, 119 p.

Lachen aka Late on rauhallinen, peruskiltti, mutta kuumentuva isohko ori. Se on oikea sydämen murskaaja, sillä sen kostean näköiset silmät ja epävarma ilme ovat aivan valloittavat. Tosin, vieraita kohtaan Late on aina hieman varuillaan, ja on sen takia se tavallinen elämään kyllästynyt koni. Tietenkään Late ei ole oikeasti sellainen. Kun se on oppinut tuntemaan sinut, saattaa se hörähtää sinulle tullessasi, työntää päänsä kainaloosi, tai sitten olla hyvä kuuntelija, kun kerrot sille surulliset asiasi.

Ruokinnasta Late on hyvin tarkka. Ruoka täytyy tulla tarkalleen samaan aikaan, ja Laten täytyy saada se ruoka ensimmäisenä, tai se murjottaa koko loppu päivän. Se on myös hyvin kiinni rutiineissa, eikä niistä saa poiketa. Karsinaan tullessa se antaa itsensä ihan helposti kiinni, ja antaa laittaa riimun päähän. Harjatessa Late seisoo välinpitämättömänä paikallaan, ja lepuuttaa takajalkaansa. Late ei ole mistään paikoista arka, paitsi hieman silmien ympäryksistä. Kaviot se nostaa helposti, mutta huonoina päivinä niitä ei meinaa saada mitenkään nostetuksi, ja ori narskuttelee vain hampaitaan. Satuloimisessa kannattaa laittaa ori aina kiinni, koska muuten se juoksentelee karsinassa sinua karkuun. Satula menee ihan hyvin selkään, pientä luimistelua lukuun ottamatta. Myös erilaiset loimet menevät hyvin Laten selkään. Pientä pullistelua on kyllä, kun kiristää satulavyötä.

Suitsien laitossa kannattaa laittaa riimu kaulalle, koska siitä Late ei kauheasti pidä. Se nostelee päätään ja heiluttelee sitä puolelta toiselle, eikä avaa suuta, mutta kun ne kuolaimet on saanut suuhun, loppu sujuu hyvin. Pestessä ori seisoo kiltisti, vaikka hieman pelkääkin. Pyyhkeitä eikä hikiviilaakaan ori pelkää. Taluttaessa Ori käppäilee aika hyvin vierellä, mutta tammojen edessä täytyy tietenkin hieman esitellä, nousta pystyyn ja lähteä käsistä. Vieraan ihmisen talutuksessa Late kuitenkin on hieman vaisumpi, ja pelokkaampi. Jos taluttaja tekee jonkun äkillisen liikkeen, on ori melkein heti jo lähtemässä karkuun. Sitten kun Late on päässyt karkuun, saa sitä sitten pyydystää, sillä ori on aika ovela. Laitumella Late yleensä vain mässää ruohoa suuhunsa, mutta tammojen lähettyvillä se pistää pientä show�ta pystyyn. Late saa kyllä pyydystää tarhasta, koska sen mielestä on vain kivaa juosta ympäri tarhaa. Sen voi tarhata yksin, tai sitten kaverin kanssa, sillä Latella ei ole mitään uusia ystäviä vastaan.

Kuljetuskoppiin Late on hankalan puoleisempi saada. Se kyllä menee sinne liinojen avulla, mutta usein peruuttaa pois kovalla rytäkällä. Matka sujuu rauhattomissa merkeissä, ja yleensä Late onkin ihan hikinen sen jälkeen. Kisapaikalla Late on hieman epäluuloinen, ja säikähtää hieman herkemmin. Suorituksenkin aikana se vilkuilee kovaäänistä yleisöä, ja kaikki tuki on silloin tarpeen. Ratsastaessa Late kuumenee helposti, varsinkin esteillä. Kärsivällisyyttä sillä kuitenkin on, eikä se lähde omiaan tekemään. Mukavat askellajit takaavat onnistuneen ratsastuksen. Tietenkin se riippuu myös ratsastajasta. Late ei voi sietää pikkukakaroita jumputtamassa pohkeilla, vaan se pitää pehmeä kätisistä iäkkäämmistä henkilöistä. Koulua Late menee hyvin, kaikki väistöt, taivutukset, asetukset ja muodot sujuvat Latelta hyvin. Kohtalaisesti menee myös laukkapiruetit ja piaffi, sekä passage jotenkuten.

Lennokas, mutta pehmeä ravi on mukava istua, keinutuolilaukkakin on varteen otettava. Late kuumenee kaikkein helpoiten esteillä, mutta laukassakin on hieman vaikeuksia hillitä Latea. Se ei pidä jatkuvasta harjoittelusta, vaan se tarvitsee myös näitä vapaatunteja, laukkatunteja jne. Latesta on mukavaa mennä kovaa ja joskus saattavat pukitkin lennellä, mutta vain ilosta ja riemusta. Esteillä Latea saa sitten pidätellä, sillä se jyrää kuin höyryjuna. Kuitenkin se hyppää esteet ilmavasti ja vieläpä oikein. Sillä on hyvä hyppykapasiteetti, se osaa arvioida lähestymisen ja ponnistuksen. Mutta tämä kaikki vaatii myös kokeneen ratsastajan. Maastoesteillä Late on hieman rauhallisempi, koska silloin sillä on tilaa. Maastossa Late on mukava kaveri, se on rentoutunut ja vetelä.
© Suolehti

JÄLKIKASVU, JALOSTUSINFO & SUKU

17.04.2008 ori LNZ Carrera, e. DLR Mercedes
08.05.2008 ori Obvious Ballade SIN, e. Vivaladiva
10.05.2008 tamma Cherié de Poemé, e. Coctail de Poemé
12.05.2008 ori Jester de Poemé, e. Édell de Poemé
27.09.2008 ori Super League CS, e. Schwarzwald Schönheit
01.10.2008 ori Thorne Of Lacato, e. Beyond Good & Evil
13.12.2008 ori Rouge's Fresco, e. Felicie FS
26.12.2008 tamma Rain's Starlight, e. Ayar-Amira

astutusmaksu 300v€, varsamaksu 600v€ elävästä varsasta
käytössä kaikille puoli- ja täysveritammoille sekä rp- ja wpb-jalostukseen hyväksytyille roduille

Micado
168cm, voikko
oldenburg
, EVM

Michelangelo Jr.
170cm, rautiaankimo
oldenburg, EVM

Michelangelo
oldenburg, EVM
Mathilde
oldenburg, EVM
Merian
166cm, ruunivoikko
oldenburg, EVM
Rubert
oldenburg, EVM
Palisades
oldenburg, EVM
Belissima
171cm, musta(nvoikko)
oldenburg, EVM
Belgrad
173cm, musta(nvoikko)
oldenburg, EVM
Pacoste
oldenburg, EVM
Felicia
oldenburg, EVM
Kilimanjaro
1169cm, ruunikko
oldenburg, EVM
Vesuvius
oldenburg, EVM
Passion
oldenburg, EVM

Laten isä Micado oli värinsä takia hyvin paljon käytetty ori, vaikka sen suorituskyky ei hurja ollutkaan, se jätti kuitenkin jälkeensä korrektin rakenteen sekä perushyvän estekapasiteetin sekä askellajit omaavia jälkeläisiä, ja tämäkös sen kuin lisäsi sen käyttöä. Ori oli kyllä rakenteellinen helmi, mutta kilpailuissa se ei yltänyt kansallista 120-tasoa korkeammalle ja siitä tulikin melko hyvä juniorikisahevonen, välillä kisaten myös helppoja kouluohjelmia ja kenttäkilpailuissakin helpoimpia luokkia. Micadon isä, Mighelangelo Jr. taasen oli myös kyvyiltään hieman parempi ja se kilpaili varsin laajalti CCI/CIC:n kolmen-neljän tähden luokissa sijoittuen aina tasaisin väliajoin. Ori oli aavistuksen raskas rakenteeltaan, mutta ponnua ja nopeutta löytyi silti, se oli käytetty ori eläkepäivinään siirryttyään siitokseen. Michelangelo "vanhempi" sen sijaan oli hyvin vähän käytetty ori, se oli hyvin rajoitetusti tarjolla jalostukseen ja vain tietyn linjan omaaville tammoille, ori ei koskaan kilpaillut, vaan toimi lähinnä koriste-"esineenä" omistajaperheensä tilalla. Laten isänisänemä Mathilde oli kaunis, hyvin kevyt ja paljon täyttä verta suonissaan omaava jo nuorena täysin valkoiseksi kimoontunut kenttätamma, joka kisasi vaativalla tasolla, mutta ei ikinä päässyt kansainvälisiin luokkiin asti loukkaannuttuaan pahasti banketilla kesken kisojen, tämän jälkeen tamma siirtyikin siitokseen ja jätti muutamia kansainvälisiä suoritushevosia sekä kaksi erinomaisen jälkeläisnäytön omaavaa jalostustammaa. Laten isänemä oli vinkeän värinen tumma ruunivoikko tamma Merian, joka ostettiin suurella rahalla siitostammaksi, eikä nähnyt elämänsä aikana kisakenttiä, saatika tullut edes pahemmin ratsastukseen koulutetuksi, omistajalle oli pääasiana, että tamma jättäisi kaunista ja puoliverisillä erilaista väriään jälkeläisiinsä, luonteeltaan tamma oli kuitenkin täysi kymppi ja hoiti varsansa enemmän kuin huolellisesti olematta kuitenkaan liian omistavainen niiden suhteen. Merian on kahden kouluhevosen, mustankimon Rupertin ja voikon Palisadesin jälkeläinen. Rupert kisasi jalostusuransa ohella kansainvälisillä kisakentillä Intermediaire-tasolla, mutta ei kerännyt kovinkaan hyviä sijoituksia, mutta teki kuitenkin tasaista työtä saaden lähes jokaisesta startistaan ~60% paperit. Palisades oli kansallisella tasolla Vaativaa A:ta kisannut ja jopa Itävällan junnumestaruuksissa menestynyt tamma, joka jätti jälkeensä Merianin lisäksi cremellon ratsuponitamman.

Belissima, eli Laten emä siis, on tunnistettu mustaksi, mutta on kuitenkin voikkovärinen, muutenhan Latesta ei olisi cremelloa millään syntynyt! Lähin voikoksi tunnistettu sukulainen kun on Belissiman isänemä Felicia, sen jälkeen voikkogeeni vain on ollut hieman piilossa hankalasti tunnistettavan mustanvoikon asussa. Belissima oli lähinnä erään perheen harrastehevonen, jolla perhe teetti muutaman varsan ja myi molemmat eteenpäin. Tamman isä Belgrad oli koulupuolen osaaja ja kantakirjattu erinomaisin pistein, sekin oli tunnistettu mustaksi, mutta sai yllättäen sillointällöin voikkoja ja ruunivoikkoja varsoja, sekä tietenkin Belissiman lisäksi varmasti myös muutaman mustanvoikon jälkeläisen. Muutoin Belgrad asusti melko isossa siitostallissa ja se oli kallis ori käyttää, mutta alennusta saivat vanhan oldenburg-linjan omaavat tammat, jonka myötä myös Kilimanjaro astutettiin oriilla. Kilimanjaro oli melko raskasrakenteinen, vanhantyyppinen tamma, mutta se oli kuitenkin koulutettu Prix St. Georges-tasolle asti, tosin askellajien lennokkuus loisti poissaolollaan tamman suorituksissa ja täten se ei ikinä pärjännyt kuin korkeintaan aluetason vaativammissa luokissa. Luonteeltaan rehellinen ja rauhallinen, mutta kuitenkin tammamainen Kilimanjaro olikin hyvä morsianvaihtoehto Belgradille, sillä Belgradista Belissima sai hieman lennokkuutta askellajeihinsa sekä pirteyttä luonteeseensa. Belgradin isä, Pacoste oli näyttävä isomerkkinen musta, suuri ori, joka valloitti ihmisiä lähinnä shownäyttelyissä ja niiden ratsastusluokissa, se omasi erittäin korrektin rakenteen ja oli aikaansa nähden melko nykyaikaisen urheiluhevosen tyyppiä, vaikka täyttä verta siinä olikin vain nimeksi. Pacosten voikkomorsian, Felicia, kisasi kenttää aluetasolla yhden tähden kilpailuissa, se oli hieman hidas, mutta erittäin rohkea ja hyppäsi ylitse ihan minkänäköisen viritelmän tahansa sen eteen keksikään laittaa, esteradoilla sillä olisi ollut kyllä kapasiteettia, irtona se hyppäsikin kevyesti 160 senttisiä esteitä, mutta hitautensa puolesta se ei ikinä pärjännyt edes pikkukisoissa. Kilimanjaron vanhemmat, ori Vesuvius sekä tamma Passion olivat melko tavanomaisia keskitason urheiluhevosia, Vesuvius oli toki jalostukseen hyväksytty ja se suorittikin ihan hienosti oritestinsä, mutta se ei ikinä menestynyt kovinkaan hienosti jalostuksessa ja sen jälkeläisnäytöt jäivät melko onnettomiksi.

KILPAURA & MENESTYS LUKUINA

ERJ kisoista voittoja 2, sijoituksia 6
KRJ kisoista 0 voittoa, 1 sijoitus
Villeistä kisoista 0 voittoa, 2 sijoitus

13.03.2007 ERJ Coffee Arabians, 50-70cm, 1/15
09.04.2007 KK Overtale, Va B/re 130cm/me 120cm, 2/9
13.05.2007 ERJ Kilpatalli Anio, 110cm, 3/35
26.05.2007 ERJ Kingston, 120cm, 4/31
27.05.2007 ERJ Kingston, 130cm, 2/35
04.06.2007 ERJ Tammimetsän sh:t, 110cm, 2/30
20.06.2007 KRJ KK Raesokeri, Vaativa B, 9/121
24.06.2007 KRJ FSRa, Vaativa A, 6/42
18.04.2008 ERJ Klick, 140cm, 7/68
21.04.2008 ERJ Conquèrant, 140cm, 6/36
14.06.2008 ERJ Verilinja, 140cm, 1/84

Muut kilpailemiset:
13.03.2007 ERJ Coffee Arabians, 30-50cm, 12/15
18.03.2007 Katrin Talli, 90cm, 11/27
18.03.2007 Katrin Talli, 110cm, 9/23
10.04.2007 KK Overtale, Va B/re 130/me 120, 8/9
14.04.2007 ERJ Ginet, 110cm, 5/7
14.04.2007 ERJ Ginet, 130cm, hyl
28.04.2007 ERJ Stoneroad Estate, 130cm, 11/30
28.04.2007 ERJ Stoneroad Estate, 140cm, 14/29
11.05.2007 ERJ Kilpatalli Anio, 100cm, 23/35
11.05.2007 ERJ Kilpatalli Anio, 110cm, 14/35
12.05.2007 ERJ Kilpatalli Anio, 100cm, 31/35
12.05.2007 ERJ Kilpatalli Anio, 110cm, 7/35
13.05.2007 ERJ Kilpatalli Anio, 100cm, 16/35
14.05.2007 ERJ Kilpatalli Anio, 100cm, 12/35
14.05.2007 ERJ Kilpatalli Anio, 110cm, 30/35
15.05.2007 ERJ Kilpatalli Anio, 100cm, 24/35
15.05.2007 ERJ Kilpatalli Anio, 110cm, 27/35
17.05.2007 KRJ Aweia, Vaativa A, 13/40
17.05.2007 KRJ Aweia, Vaativa A, 53/70
19.05.2007 ERJ Kingston, 120cm, 7/35
19.05.2007 ERJ Kingston, 130cm, 26/35
20.05.2007 ERJ CUP, 120cm, 92/277
20.05.2007 ERJ CUP, 130cm, 64/182
25.05.2007 ERJ Kingston, 120cm, 15/35
25.05.2007 ERJ Kingston, 130cm, 14/35
25.05.2007 ERJ Decathlon, 120cm, 25/40
25.05.2007 ERJ Fiktio, 100cm, 52/60
25.05.2007 ERJ Fiktio, 110-120cm, 16/60
26.05.2007 ERJ Kingston, 130cm, 14/27
27.05.2007 ERJ Kingston, 120cm, 12/34
30.05.2007 KERJ Jouhimäki, CCI/CIC**, 17/41
30.05.2007 ERJ Devastating Ranch, 120-140cm, 25/70
30.05.2007 ERJ Devastating Ranch, 130cm, 40/81
31.05.2007 ERJ Naquila, 110cm, 13/60
04.06.2007 ERJ Tammimetsän sh:t, 120cm, 9/30
07.06.2007 ERJ Odsvéken, 110cm, 46/78
07.06.2007 ERJ Odsvéken, 130cm, 23/52
18.06.2007 ERJ KK Raesokeri, 110cm, 46/78
18.06.2007 ERJ KK Raesokeri, 130cm, 8/65
20.06.2007 ERJ CUP, 120cm, 177/334
20.06.2007 ERJ CUP, 130cm, 92/231
20.06.2007 KRJ KK Raesokeri, Vaativa A, 78/98
21.06.2007 KRJ FSRa, Vaativa B, 31/65
21.06.2007 KRJ FSRa, Vaativa A, 10/50
22.06.2007 KRJ FSRa, Vaativa B, 56/69
22.06.2007 KRJ FSRa, Vaativa A, 15/46
23.06.2007 KRJ FSRa, Vaativa B, 111/112
23.06.2007 KRJ FSRa, Vaativa A, 73/75
24.06.2007 KRJ FSRa, Vaativa B, 13/60
27.06.2007 ERJ Suopursun tila, 120-130cm, 24/60
28.08.2007 ERJ CUP, 130cm, 57/152
28.08.2007 ERJ CUP, 140cm, 80/198
14.04.2008 ERJ KaRa, 140cm, 15/46
21.04.2008 ERJ Conquèrant, 140cm, 16/36
23.04.2008 ERJ Yenillor, 140cm, 7/31
24.04.2008 ERJ FSRa, 140cm, 9/32
24.04.2008 ERJ Nappulaliiga, 140cm, 16/57
01.05.2008 ERJ KaRa, 140cm, 10/48
14.06.2008 ERJ Shettismaa, 140cm, 26/94
25.06.2008 ERJ ViVeHe, 140cm, 17/50

PÄIVÄKIRJA JA HOITO-OHJEET

09.04.2008 Late muutti tänään uuteen kotiin ja hurmasi kyllä olemuksellansa koko tallinväen. Tälläistä eriväristä piristysruisketta meidän puoliverijalostus onkin kaivannut, ja kun herra on myös monipuolisen osaava, onhan sillä allaan sijoituksia vaativasta kenttäratsastukseta, Va B-A-tasoilta sekä esteiltäkin aina 130 tasolle asti ja toistaiseksi vielä ilman sijoituksia se on kisannut sitä kymmenen senttiä korkeampiakin, niin ehdottomasti uskon Laten olevan hyvä ostos. Talliin päästessä herra kajautti ensimmäisenä kovaa ja korkealta tervehdyshirnahduksen ja steppasi hieman saadessaan tammojen puolelta vastakaikua huudolleen, mutta käveli kuitenkin kauniisti oriosastolle ja omaan karsinaansa, jossa täytyi toki hieman kovistella naapuria - sama homma jatkuikin ensimmäisen yön ylitse, mutta aamusella pojat olivat jo todenneet, että joutuvat toistensa rumia naamoja katselemaan ;D

  AAMU PÄIVÄ ILTA
HEINÄ 3kg 3kg 4kg
MYSLI 1l 1l 1,5l
PROGRESS 2l 2l 1l
LESE + PELLAVA - - 1l
MELASSI 1l    
KIV. 1,5dl - -
  • kesällä sadesäällä sini-harmaa ohut sadeloimi
  • +0-+15 asteessa kelistä riippuen joko pelkkä sini-harmaa sadeloimi tai hieman topattu ruskea sadeloimi
  • pakkasella sini-vihreä toppaloimi + kaulakappale
  • ulos jännesuojat etusiin, kaikkiin jalkohin buutsit
  • kävelykoneeseen pintelit kaikkiin jalkoihin, jos ulkona +5 tai kylmempi, niin villaloimi päällä kävelykoneeseen
  • RIIMU POIS TARHASSA JA KÄVIKSESSÄ!!

 

Sivuston suunnittelu ja toteutus © Kerppa, ethän kopioi mitään ilman lupaa. Kuvien © Stutteri Lysgaard, kiitos luvasta! Kaikki tämä on virtuaalista, eikä kuvissa esiintyvä hevonen liity mitenkään sivulla löytyviin tietoihin! This is a sim-game horse and the facts in this page aren't related to the horse in the pictures! Pictures © Stutteri Lysgaard, thanks for Your permission..