ETUSIVU    -    HEVOSET    -    KASVATUS    -    E-MAIL

virtuaalihevonen

 

SACRAMENTO

JÄLKELÄISET & SUKU - KILPAILUT - PÄIVÄKIRJA

# Sacramento - VH02-048-8405
# westfalen, ori
# syntynyt 01.06.2007 (täytti 21v. 20.10.2014)
# omistaja Kerppa, RDN Hevoskasvatus
# maahantuoja Eeva T., Dromerig Sporthorses
# ruunikko, 170cm
# Ko Helppo A, re 140
# estepainoitteinen, myös siitoskäytössä
# ERJ II, 96,5p.

Sacramento saa komealla ulkomuodollaan päät kääntymään. Sacra on itsevarma kaveri, jolta löytyy huumorintajua tilanteisiin, joissa vakavemmalla olisi jo hermot loppuun palaneet. Ori on itsevarma oma itsensä, joka ei esitä mitään muuta kun oikeasti on. Umpirehellinen ja luotettava kaveri siis kyseessä. Sacra on Saksassa syntynyt ja sieltä myös tuotu meille Englantiin. Alunperin olikin jo suunnitelmissa hakea Waltsulle kaveriksi samanrotuinen neito, mutta matkalla mukaan tarttui myös tämä hurmaava herra.

Kotona Sacra on rauhallinen, mutta vieraassa ympäristössä se saattaa hiukan pälyillä ympärilleen ja olla jopa hiukan hermostunut. Tuttujen kanssa se kuitenkin malttaa olla aloillaan ja tyytyy vain hiukan pyörittelemään silmiään pelottaville ja vieraille asioille. Hoitaessa herra malttaa yleensä seistä kauniisti paikallaan, vaikka ympärillä vähän tapahtuisikin ja se on useimmiten todellinen "kaikki käy"-tyyppi. Ori myös tuntuu nauttivan pitkistä rapsuttelutuokioista hoitajansa kanssa, tai ihan vain yhdessä hengailemisesta.

Ratsuna Sacra toimii hyvin tutun ratsastajan kanssa. Oudon ihmisen istuessa sen selässä, ori saattaa yrittää juosta alta pois ja vältellä näin apuja. Apujen kanssa täytyy muutenkin olla tarkkana, sillä Sacra hermostuu herkästi epäselvistä avuista. Tutun ratsastajan kanssa ori toimii hyvin. Sacra on yleensä hyvin itsevarma itsestään ja tekemisistään, mutta malttaa kuitenkin kuunnella ratsastajan apuja. Joskus kuitenkin saattaa erimielisyyksiä syntyä ja ori kyllä osoittaa mielipiteensä selvästi.

Esteillä ori on edelleen itsevarma oma itsensä, eikä hermostu mistään. Jaloistaan se on hyvin tarkka ja aina hyppääkin esteen kunnon ilmavälillä ylimpään puomiin. Sacra on kilparadoilla nopea tarvittaessa ja hyvin helposti hallittavissa, eikä ota itseensä ihan kevyesti ratsastajan pienistä virheistäkään, vaan tekee parhaansa korjatakseen tilanteen. Mitään kotona olleista erimielisyyksistä ei koskaan kilpakentillä tule, vaan ori kuuntelee apuja ja tekee aina parhaansa.

JÄLKIKASVU, JALOSTUSINFO & SUKU

14.02.2014 tamma Sonet de Poemé, e. Sonette
15.02.2014 tamma Havania SWA, e. Havanno
03.07.2014 ori Tieler Mathis, e. Methildis
01.09.2014 ori Soltan de Poemé, e. Sonette
01.10.2014 ori Phibus de Poemé, e. Verbrämen

astutusmaksu 250v€, varsamaksu 350v€ elävästä varsasta
käytössä westfalen- sekä muiden puoliverotujen tammoille, sovittaessa myös esim. ponitammoille

Vágtat
163cm, punaruunikko
westfalen, EVM

Brandiff
164cm, mustanruunikko
westfalen, EVM

Twyffgren
westfalen, EVM
Fruktjuice
westfalen, EVM
Menafawr
166cm, tummanrautias
westfalen, EVM
Perfect Man
westfalen, EVM
Fadiele
westfalen, EVM
Tengwen
167cm, musta
westfalen, EVM
Comet
169cm, mustankimo
westfalen, EVM
Briliant
westfalen, EVM
Apelsin
westfalen, EVM
Glenna
165cm, tummanruunikko
westfalen, EVM
Elastin
westfalen, EVM
Dabloiboy
westfalen, EVM

SUKUSELVITYS

i. Vágtat oli pienehkö kooltaan, mutta iso egoltaan ja se sopikin vain tiettyjen ihmisten käsiteltäväksi. Tämä vähensi jonkin verran tammanomistajien mielenkiintoa oria kohtaan, vaikka kapasiteettia pienellä pippurilla oli isompienkin edestä. Vágtat kilpaili esteratsastuksessa aina 150-160cm luokkia myöden, mutta melko vaihtelevalla menestyksellä - sen tekniikka sinällään oli hyvä, mutta varovaisuutta ei löytynyt ihan sinne suurimpiin mittelöihin asti. ii. Brandiff puolestaan oli hyvinkin isosti jalostuksessa käytetty, enemmän kenttäpainoitteinen ori, joka kilpaili lupaavasti nuorten luokissa, mutta jalostuskäytön myötä jäi pois aktiivisesta kilpaelämästä. Orilla oli hyppykyvyn lisäksi myös hienot askellajit, myös pääkoppa oli kunnossa, joten on tavallaan sääli, ettei sen rajoja testattu pidemmälle kilpakentillä. Hyviä ja suorituskykyisiä jälkeläisiä se jätti kuitenkin paljon, mukana on oikeastaan kaikkien olympialajien suoritushevosia. ie. Menafawr oli suuriraaminen, melkoisella temperamentilla varustettu tamma, joka sai Vágtatin lisäksi yhden tammavarsan nuorella iällä. Sen jälkeen tamma keskittyi esteradoilla kilpailemiseen, mutta ailahtelevana luonteena sitä ei lahjakkuudesta huolimatta saatu nostettua 140cm-ratoja korkeammalle. Vanhemmalla iällä sitä ei enää tiineeksi saatu, vaikka useamman eri orin kanssa yritettiinkin.

e. Tengwen oli iso, lempeäluontoinen tamma, joka kävi kyllä varsana "Kyvyt esiin"-tyyppisissä mittelöissä menestymässä, mutta jonka elämän päätoimi oli kuitenkin siitostammana oleminen. Tengweniltä löytyi niin liikettä kuin hyppykykyäkin ja sille käytettiinkin monipuolisesti eri lajien oreja, mutta vahviten tamman jälkeläisissä näkyy hyppykyky ja tietynlainen kestävyys, joten sillä on useampi kenttäratsastuksessa kilpaillut sekä vielä useampi esteillä menestynyt jälkeläinen. Yhteensä tamma sai elämänsä aikana 13 varsaa, joissa on kaksi jalostusoria ja viisi jalostukseen käytettyä tammaa. ei. Comet oli hyväksytty useampaan kantakirjaan ja se jätti tasaiseen tahtiin jälkeläisiä kilpauransa ohella. Ori oli hyväkäytöksinen ja kilpailikin ison osan starteistaan nuorten ratsastajien kanssa, aina jopa 150cm-radoille asti. Comet ei ollut liikkeiltään kummoinen, mutta rakenteellisesti hyvinkin korrekti ja se toikin etenkin estehevosiin rakenteellista kauneutta. ee. Glenna varsotettiin muutaman kerran nuorena (toinen näistä varsoista oli Tengwen) ja tämän jälkeen se toimi "perhehevosena", eli kilpaili lähinnä pikkuluokissa tyttärien kanssa ja 130-tasolle asti perheen isän ratsuna. Glenna oli herkkä ja säpäkkä, mutta kiltti ja osasi hyvin lukea tilannetta, joten se teki pääasiassa puhtaita ratoja ja junnujen kanssa kenttäkisoissa tasaisen varmoja, kauniita suorituksia kaikissa osakokeissa. Vanhemmalla iällä se varsotettiin vielä muutaman kerran ja näistä varsoista toisesta tuli kohtalaisen menestynyt jalostusori.

KILPAURA & MENESTYS LUKUINA

Ominaisuuspisteet porrastetuissa kilpailuissa

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 2360.86
Nopeus ja kestavyys: 66.50
Kuuliaisuus ja luonne: 2403.50
Tahti ja irtonaisuus: 0.00
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Hevonen on esteratsastuksessa vaikeustasolla 9

Kilpaillut vain porrastetuissa, tarkasta ominaisuuspisteet rekisterisivulta!

PÄIVÄKIRJA JA HOITO-OHJEET

16.05.2014 Saatiin tänään Sacran kanssa kilpailuista hieno sijoitus plakkariin. Lämmittelyssä ori kävi hieman kierroksilla, mutta ensimmäisellä hypyllä otettu tiputus sai sen terästäytymään ja keskittymään paremmin ohjeisiin ja tekemiseen. Tehtiin ihan vain välttämättömin, että paukkuja jää pienen kuumumisen jälkeen vielä radallekin, ja käyntiä köpsytellen odoteltiin omaa vuoroamme sekä saatiin pojan kierrokset laskemaan. Radalle päästessä Sacra kyllä terästäytyi taas kivasti, mutta pysyi kohtalaisen tyynenä ja oli oikein hyvä ratsastaa. Yksi puomi hieman kolisi, mutta pysyi ylhäällä ja yksi kaarre meni hieman pitkäksi, mutta hankalasta kulmasta huolimatta ori hyppäsi hienosti vastassa olleen okserin. Uusintakierrokselle ei jäänyt ehkä ihan riittävästi paukkuja, tai en uskaltanut pyytää riittävästi eteenpäin, joten jäimme lopputuloksissa heti kärkikolmikon perään neljänsiksi. Kuitenkin erinomaiset kisat ja Sacra toimi kyll todella kivasti!

15.10.2011 Käytiin katselemassa pitkästä aikaa maastoesteitä muutaman muun ratsukon kanssa ja toimittiin vetohevosena näille, nuoria koulutettavia kun olivat, ja ekaa kertaa maastoesteitä katsomassa. Sacra oli herrasmiesmäinen ja teki rauhallisesti töitä, antoi nulikoiden tulla nenä hännässä kiinni perässä ja melkein ryysiä päällekin lampeen tutustuessa. Hieno ori! Kun oltiin saatu nuorten päät pyörälle kaikesta jännittävästä ja uudesta sekä saateltu ne vielä takaisin tallillepäin, jatkettiin me matkaa reippaalle hiittiratasessiolle. Oli ori intopiukeana, kun sai painaltaa hiittirataa sen mitä jaloista lähti, muutaman kilometrin pyrähdyksen jälkeen rupesin rauhoittelemaan ennen jyrkempää ylämäkeä vauhtia ja mentiin rauhallista laukkaa vaativa nousu. Pisti jo puuskututtamaan vähän molempia rankemmanpuoleisesti, joten palailtiin tallillepäin rauhallista ravia ja loppumatka kävellen. Pääsipä Sacra vielä viilentävään suihkuunkin ennenkuin vein sen takaisin tarhaan.

03.01.2009 Sacra muutti tänään meille RDN:ään ja koetti alkuun hieman isotella, muttei vaatinut kovinkaan terävää käskyä rauhoittuakseen. Herra pääsi suoraan tarhailemaan isoon ruohotarhaan ja kävi huutelemassa viereisellä laitumella oleville joutilaille tammoille ja vuorostaan karjumassa toisella puolella ruohotarhassa käyskenteleville nuorille oreille. Vinkunaa kuului vielä pitkään, kun nuorikot tulivat katselemaan räyhähenkeä. Kuitenkin jossain vaiheessa Sacra rauhoittui napsimaan ruohoa ja tarkkailemaan vierustarhan pikkuorien tekemisiä sivusilmällä. Illemmalla kävin hakemassa oria sisälle ja jonkun aikaa sain seisoskella portin tykönä, ennenkuin sitä alkoi kiinnostaa, mitä mahdan touhuta. Matka talliin oli melko lennokasta, mutta pysyi herra sentään käsissä ja päästiin ehjin nahoin perille asti. Sisällä alkoi sitten uusi miehistely, kun piti naapurikarsinoiden tyypit karjua suohon, ennenkuin pysähdyttiin mietiskelemään ruokapuolta.

  AAMU PÄIVÄ ILTA
HEINÄ 3kg 3kg 3kg
MYSLI 2l 2l 1,5l
PELLAVA - - 0,5l
MELASSI 0,5l    
KIV. 1dl - -
  • kovalla sateella ja -5-+5 asteen lämpötiloissa mustapunainen kevyesti topattu sadeloimi
  • -5 astetta ja kylmemmällä punaisenmusta toppaloimi ja jos yli -15 astetta tai sataa, niin myös kaulakappale
  • ulos etusiin pintelit, samoin kävikseen
  • kävelykoneeseen villaloimi päälle, jos on kovin viileä tai kostea ilma
  • porkkanoita voi antaa päiväruokinnalla
  • tarhaan aina hieman heinää mukaan, jos ei mene laiduntarhaan, riimu pois tarhassa!

 

Sivuston suunnittelu ja toteutus © Kerppa, ethän kopioi mitään ilman lupaa. Kuvien © BFC Sporthorses, kiitos luvasta! Kaikki tämä on virtuaalista, eikä kuvissa esiintyvä hevonen liity mitenkään sivulla löytyviin tietoihin! This is a sim-game horse and the facts in this page aren't related to the horse in the pictures! Pictures © BFC Sporthorses, thanks for Your permission..