Stableyardetusivu  «»  morgan  «»  morab  «»  angloarabialainen  «»  knabstrup  «»  kasvatus

 

Criallt Bronwyn

   

© VRL-10105 & AE

Nimi Criallt Bronwyn "Bonny" Rekisterinumero VH13-026-0185
Syntymäaika 08.01.2013 VARL (ikä) Kasvattaja Criallt Welsh Cobs
Sukupuoli tamma Omistaja Kerppa (VRL-00631), Stableyard
Säkäkorkeus 149cm Koulutustaso ko Helppo A, re 110
Rotu welsh cob (sec. D) Painotus esteratsastus
Väri tummanruunikko Täyttää 4v. 01.06.2013

Luonne

Bonny on aika onnistunut miksaus vanhempiensa luonteita, reipas ja eloisa, mutta kuitenkin pääasiassa rento ja helppo käsitellä. Jonkun verran varsasta asti on sen kanssa kuitenkin harjoiteltu ihan vain rauhoittumista ja alkuun yksinolo oli paha paikka, mutta onneksi siihenkin on pikkuhiljaa siedätytty, eikä nykyään edes yksin suoritetut maastolenkit hermostuta tammaa. Kaveriporukassa se on kuitenkin omimmillaan ja eloisana tyyppinä pitää lähes aina touhua yllä jonkun kanssa, jos ei muuta, niin vähintään pitää rapsutella kaveria. Bonny on myös ulkomuodostaan huolimatta melko ketterä ja tykkää taiteilla kallioilla ja pahoissa paikoissa - tai ehkä se vain melko ruuanahneena tietää, että sieltä ei muut käy heinäntupsuja ja varpuja napsimassa..

Taluttaessa tammalla saattaa välillä olla hieman kiirus, mutta muutaman muistutuksen jälkeen löytää taas paikkansa taluttajan viereltä/takaa ja malttaa juuri ja juuri kulkea riittävän rauhassa ilman, että tulisi puolivahingossa jyränneeksi taluttajansa. Vaikka Bonny on kiltti, on sen kanssa ehdottoman tärkeätä muistaa aina sanoa viimeinen sana, ja komentaminen tulee aina tehdä mahdollisimman vähäeleisesti, koska tiuskiminen, huitominen ja muu saavat tamman vain turhaan kiihtymään ja sitten voit olla ainakin aivan varma, että mikään ei suju. Muutoinkin tamma on hyvin herkkä hoitajansa mielenliikkeille ja siitä huomaa kyllä heti, jos ei itse pysty täysin keskittymään ponin kanssa olemiseen tai jos mieltä painaa asia jos toinenkin. Kengittäjää kohtaan tammalla on jotkut pienet jännitystilat ollut aina ja siksi olisikin tärkeätä, että paikalla olisi aina joku henkilö, johon tamma luottaa, ja joka pysyy itse täysin rentona kavioiden hoitamisen ajan - muutoin tamma voi ruveta nykimään jalkojaan, nojaamaan naruihin tai pahimmillaan jopa hyppimään.

Hoitaessa on useimmiten parasta sitoa tamma kiinni, koska se päätyy helposti hieman liikuskelemaan ja etenkin kaivelemaan ja tutkiskelemaan paikkoja muutoin. Siltä ei jää takintaskussa olevat herkut huomaamatta ja se voi niitä kerjätessään olla välillä hieman turhankin päällekäyvä, joka etenkin osaamattomampaa käsittelijää voi hirvittää. Ryntäät ja vatsanalunen on tällä(kin) tammalla melko herkkää aluetta ja niitä harjatessa kannattaa aina hieman seurailla tamman mielialaa, koska jos homma käy sen mielestä turhan epämukavaksi, voi se hieman huitoa toisella takasellaan ärsyyntymistään. Satuloiminen ja suitsiminen sujuu pääasiassa aina ilman suurempia draamoja, kiima-aikana voi satulavyön kanssa ilmetä hienoista kiukuttelua.

Ratsuna Bonny on energinen, eteenpäinpyrkivä ja välillä jopa hieman vallaton. Oikein innostuessaan se saattaa heittää ilmoille jopa jonkun pienen pukin, mutta vielä ei ole tullut eteen sitä päivää, että se olisi sillä yrittänyt saada kuskin alas selästään. Kouluvääntöihin ei tammalla aina meinaa keskittyminen riittää, sen mielestä reippaat maastoreissut mahdollisine "vesileikkeineen" ja mieluiten myös esteineen ovat parhautta. Bonny onkin rohkea ja pomminvarma maastoratsu siinä mielessä, että se ei säiky kyllä oikeastaan mitään ja kulkee halukkaasti kaikenlaisilla pohjilla. Kentällä sen kanssa tuleekin treenattua eniten esteitä, koska harvoin jaksaa ainakaan mitään "täyspitkää" kouluvääntöä sen kanssa tehdä, siinä menisi varmaan hermot sekä ponilta että kuskilta. Esteillä Bonny on varmajalkainen, sillä on vetävä askel, pitkät, laakeat hypyt ja se kääntyy tarvittaessa yllättävänkin ketterästi. Hyppytyylinsä vuoksi lyhyet sarjavälit, etenkin pystyesteillä ovat sille hankalia ja niiden kohdalla tarvitaan ratsastajalta erityistä hereilläoloa, että puomit eivät tipahda ensimmäisenkään esteen jälkeen. Kaikin puolin herkkä tamma ratsastaa, ottaa vastaan hyvin kevyet avut niin ohjalla, pohkeella kuin painollakin - ja osaa se koulua vääntäessä joskus leiskautella oikeinkin hienoja pätkiä!

       

© VRL-10105

Sukutaulu

i. Renfrew Aisha
149cm, ruunikko
welsh cob
Vir MVA Ch., KTK II, YLA2
ii. Cedion Dwfn Afon
137cm, welsh sec. C
KTK III, VWY II, YLA2
iii. Caer Llion Dawn
iie. Cedion Afon Mai
ie. Nectar's Rúnya
144cm, welsh cob
Ch.,KTK II, VWY III, KERJ III
iei. Nectar's Flammingh
iee. Ceridwyn Rosebud
e. Criallt Briswen
148cm, ruunikko
welsh cob
ei. Criallt Morllynnoedd
154cm, welsh cob
eii. Brandy
eie. Cennalwydd Morwenig
ee. Criallt Brisen Goch
145cm, welsh cob
eei. Fantell Goch
eee. Serffgwlad Bethan

Jälkeläiset

Nimi Synt. Skp Isä om
Breena v. Pijnboompit 16.06.2014 tamma Agorod Ireivs LAC Stal Pijnboompit
Gwenfrewi v. Pijnboompit 01.11.2014 tamma Hallon Amór Stal Pijnboompit

Päiväkirja + kilpailut

Ominaisuuspisteet porrastetuissa kilpailuissa

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 1168.84
Nopeus ja kestavyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 1385.17
Tahti ja irtonaisuus: 1.45
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Hevonen on esteratsastuksessa vaikeustasolla 6

Pvm Laji Tulos
x x x
x x x