Stableyardetusivu  «»  morgan  «»  morab  «»  angloarabialainen  «»  knabstrup  «»  kasvatus

 

Glamglare Goliat x

YLA3, 78,5p. - XLA II, 89p. - ERJ II, 91p.

       

© Tenerife Stables

Nimi Glamglare Goliat x Rekisterinumero VH13-034-0017
Syntymäaika 30.09.2012 (15v. 01.11.2014) Kasvattaja Kerppa, Stableyard
Sukupuoli ori Omistaja Kerppa (VRL-00631), Stableyard
Säkäkorkeus 161cm Koulutustaso ko Vaativa A, re 130 (CIC4)
Rotu angloarabialainen täysiverinen (53,86% ox) Painotus este- ja kenttäratsastus
Väri tummanruunikko Täytti 3v. 30.12.2012

Pirteä, elämäniloinen ja terhakka oripoika, joka rakastaa liikkumista kaikissa muodoissa.

Hoidettaessa Tapsa katsahtaa aina välillä hoitajaansa ja sitten taas siirtyy tutkailemaan tallikäytävän tapahtumia, tai harjasankoa. Tapsa rakastaa erinlaisia leluja ja leikkejä. Poikamme osaa kumartua toisen etupolvensa varaan, toisen etujalan jäädessä eteen ojennetuksi ja poimia satulavyön kohdalta jalkojensa välistä leivänpalan. Tapsa ei höslää liikaa, vaikka vähän rauhattoman kuvan siitä saattaakin saada. Kavioita putsattaessa ori odottaa kärsivällisesti ja pesukarsinassakin se on hienosti käyttäytyvä ori.

Ratsastettaessa aina energinen ja eteenpäinpyrkivä. Tuntuu silti, että höyhen olisi ohjasten toisessa päässä. Tapsa ei koskaan ole riehaantunut tai ruvennut painamaan kädelle. tapsan laukka on uskomattoman ihanaa keinuhevoslaukkaa, miellyttävä istua. Tapsalla riittää mielenkiintoa kouluratsastukseen, koska se saa keskittyä kuuntelemaan ratsastajaansa ja vähän venyttelemäänkin. Estekentillä orilla on näpsäkkä hyppy sopivalla ilmavaralla. Ponnistuspaikka tuntuu löytyvän, kuin itsestään. Maastossa Tapsa rakastaa laukkapätkiä, ylämäkiä ja vesiestettä.

Talutettaessa ori kyllä saattaa pärskähdellä ja esittää pieniä (tosiaankin pieni, kaviot irtoavat korkeintaan 1 cm maasta) pystyynnousuja. Silti ori pysyy hanskassa, eikä rynni minnekkään. Se ei ole koskaan tosissaan yrittänyt riuhtaista itseään irti. Sen hyppiessäkin riimunnaru pysyy yhä löyhänä. Tapsalta onnistuvat talutettaessa niin käännökset, pysähdykset, kuin eri askellajitkin.

Lastatessa Tapsa astelee koppiin korvat hörössä ja normaalilla pitkäaskelisella käynnillään. Kopissa Tapsa aina pärisee vähän aikaa, mutta alkaa sitten nyhtämään heiniään. Kuljetuksen aikana ori on täysin tyyni ja kopista poistuessa sillä tahtoo olla kiire nähdä kaikki, mitä kopin ulkopuolella on. Kopista siis yritetään ainakin tulla aavistuksen vauhdikkaammin ulos. Eläinlääkärillä ja kengittäjällä: Tapsa tervehtii eläinlääkäriä aina hirnumalla. Johtuneeko siitä, että hierojallamme on ollut useasti samanlainen valkea takki tullessaan, kuin eläinlääkärillämme? Tapsa rakastaa hierontaa suunnattomasti. Ori antaa tehdä tutkimukset rauhassa, ei koskaan uhkaile tai potki/pure. Kengitettäessä Tapsa pitelee jalkojaan hyvin ylhäällä, ei nyvi ja on hyvin rauhallinen.

Kilpailuissa orimme on hieman rauhaton ja hirmu energinen. Estekentillä löytyy ponnistusvoimaa kyllä, vaikka maailman tappiin asti. Kouluradoilla orimme yrittää kyllä keskittyä, mutta varsinkin lämmittely täytyy suorittaa huolella, koska muuten ori on suorituksen aikana melkein keskittymiskyvytön. Muiden hevosten kanssa: Tapsa liikkuu laitumella ja tarhassa valtavasti. Miltei päivät pääksytysten se ravaa ja laukkaa laidunta edestakaisin. Ei ollenkaan hermostuneena, vaan liikkumisen ilosta. Ja pitäähän sitä käydä laitumen toiseen päähän eksyneitä kaveruksia moikkaammassa ja palata kiitolaukkaa tarhan laidalle katselemaan tallipihan tapahtumia hetkeksi.

Sukutaulu

i. Impressionist SZ x
angloarabialainen täysiverinen
ii. Interrailer SZ x
angloarabialainen täysiverinen
iii. Quiero's Traveller xx
englantilainen täysiverinen
iie. Elegia SZ x
angloarabialainen täysiverinen
ie. ET's Vicera ox
arabialainen täysiverinen
iei. SBR Achana Chantaco ox
arabialainen täysiverinen
iee. Eilo's Misty Morning ox
arabialainen täysiverinen
e. Avancé SZ x
angloarabialainen täysiverinen
ei. Parodio x
angloarabialainen täysiverinen
eii. Primo Paride x
angloarabialainen täysiverinen
eie. Magnum Al-Wahed ox
arabialainen täysiverinen
ee. Glaucio Avancis x
angloarabialainen täysiverinen
eei. Primo Aveo x
angloarabialainen täysiverinen
eee. Glaucio Carrisia xx
englantilainen täysiverinen

Jälkeläiset

Nimi Synt. Skp Emä om
Glamglare Raspberry x 12.02.2014 tamma Glitter SZ x Stableyard
Glamglare Robocop x 18.02.2014 ori Glamglare Daltina x Stableyard
Glamglare Umaya x 05.05.2014 tamma Glamglare Indiya x Stableyard

Päiväkirja + kilpailut

Ominaisuuspisteet porrastetuissa kilpailuissa

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 2659.32
Nopeus ja kestavyys: 1236.57
Kuuliaisuus ja luonne: 1760.64
Tahti ja irtonaisuus: 12.61
Tarkkuus ja ketteryys: 0.09

Hevonen on esteratsastuksessa vaikeustasolla 8 ja kenttäratsastuksessa vaikeustasolla 8

Pvm Laji Tulos
01.04.2014 KERJ VSPY, CIC4 5/50
02.04.2014 KERJ VSPY, CIC4 5/50
04.04.2014 KERJ VSPY, CIC4 1/50
05.04.2014 KERJ VSPY, CIC4 7/50
05.04.2014 KERJ VSPY, CIC4 6/50
07.04.2014 KERJ VSPY, CIC4 2/50
08.04.2014 KERJ VSPY, CIC4 7/50
19.04.2014 KERJ Kärmeniemi, CIC4 6/40
25.04.2014 KERJ Kärmeniemi, CIC4 6/40
26.04.2014 KERJ Kärmeniemi, CIC4 2/40
01.05.2014 KERJ Foxvale, CIC4 1/30
05.05.2014 KERJ Foxvale, CIC4 3/30

17. heinäkuuta 2013
Tapsa oli melkoisen mutakerroksen alla, kun kävin sen tarhastaan hakemassa lenkillelähtöä varten. En käsitä kuinka se voikin näin kuivana aikana löytää jostain niin märän paikan! Tallissa sain aika tovin rupsutella sitä kumisualla, jotta edes suurimmat möykyt oli poistettu ja totesin suosiolla peseväni orin lenkin jälkeen puhtaaksi. Kunhan satulanalus sentään oli puhdas ja muhkuraton. Tapsa heräsi heti ihan erilaiseen eloon, kun se tajusi että nousen jo tallipihalla selkään - normaalisti kun käyn taluttamassa alkukäynnit ja nousen sitten kentällä tai maneesissa vasta kyytiin. Eli varma merkki siitä, että maastoon suunnataan. Saimme reippaalle maastolenkille seuraksi kaksi muuta ratsukkoa ja pienen alkupörinän jälkeen ryhmä tasaantui keskittymään eteenpäinkulkemiseen. Tehtiin melko paljon laukkaa sisältävä lenkki monine kiipeilymäkineen ja yhden joen ylitsekin kahlattiin. Hevoset olivat melko riemukkaalla tuulella ja välillä täytyi ottaa hetkeksi käynnille, että mielet tasaantuivat taas ennen seuraavaa reippaampaa pätkää. Takaisin tallille päästessä oli niin ratsastajilla kuin hevosillakin melko kuuma ja kyllä se kokovartalopesu taisi tehdä Tapsan mielestä hyvää! Tosin laitumelle päästessään se juoksi ensimmäisenä taas piehtaroimaan, että se siitä pesun hyödystä..

01. tammikuuta 2013
Uusi vuosi, uudet kujeet. Melko konkreettisesti ainakin tämän nuorukaisen kohdalla, koska tänään olisi tarkoitus tutustua ratsastuksen ihmeelliseen maailmaan. Tässä on ehditty jo aika paljon tekemään töitä, että ori saa hienosti kulkea juoksuttaessa, niin satulan kanssa kuin ilamn ja osaa maastakäsin jo ohjasotteetkin. Muutamia kertoja olen nojaillut jakkaran päältä selkäänkin, mikä ei ainakaan ole aiheuttanut mitään suuria reaktioita. Satuloidessa Tapsa on vielä ehkä hieman jännittynyt, mutta liikkeelle päästyään unohtaa taas jo koko kapistuksen selässään. Tänään suunnattiin satuloinemme päivinemme maneesiin, jossa on käyty pariin otteeseen aiemmin, siellä ainakin on rauhallista. Juoksutin ensin kaikki askellajit molempiin suuntiin ja kun Tapsa vaikutti siltä että joojoo, tylsää, tuttua huttua, annoin juoksutusliinan avustajalle ja siirryin orin luo. Jakkaraa se vähän epäili maneesiolosuhteissa, mutta oli kohtalaisen rennonoloinen, kun siitä ensin taas nojailin vain satulaan, rapsuttelin toisen puolen kaulaa ja kylkeä, sekä hieman jutustelin. Lopulta makasin satulassa koko painollani ja yhä ori oli rauhassa. Sitten se sai kävellä minä satulassa maaten maneesin ympäri, siinä jo vähän jännittikin, mutta ei paljoa. Laskeuduin takaisin jakkaralle ja nostin vielä koipeni selän yli istuin satulassa melkein koko painolla. Kun Tapsa tuntui tässäkin asiassa olevan vielä ihan järjissään, nousin pois ja lähdin sen kanssa vielä pienelle kierrokselle tallialueen ympäri, jotta saa vähän muuta katseltavaa ja mietittävää.

17. joulukuuta 2012
Kävin pihatolla morjestamassa muksuja ja samalla vähän harjoiteltiin jokaisen kanssa pienesti jotain. Tapsan kohdalle sattui tänään pieni kävelylenkki suureen maailmaan, kunhan ensin harjailin sen pihatossa. Saipahan opetella taas kiinniseisomista muussakin tilanteessa kuin vain syödessä! Vähän jätkä oli levoton ja olisi tehnyt mieli napsia ja näperrellä, mutta lopulta tyytyi kohtaloonsa ja rauhoittui lepuuttamaan toista takastaan ja hetkeksi nautiskelemaan harjaamisesta. Eipä tällaista talvikarvaista varsanturrukkaa tietenkään erityisen siistiksi ja puhtaannäköiseksi saa viakka kuinka harjaisi, mutta oppia kaikki - jalatkin nousi tänään varsin mallikelpoisesti ilman kiskottelemisia. Sitten suunnattiin pihaton sisällä olevan oven kautta ensin sairaskarsinoiden puolelle, jossa vähän jännitti. Sieltä nappasin varustehuoneesta raipan ja liinan, että on vähän pidempi naru käytössä ja jotain kättä pidempää, jos sellaista tarvitaan. Pääasiassahan Tapsa sentään käyttäytyy ihan siivosti, mutta nuoret pässit nyt ovat välillä uusissa tilanteissa hermostuneita. Käytiin tekemässä pieni kävelylenkki, jossa kurvattiin tallipihan kautta kenttien ohi metsään. Metsän puolella selkeästi vähän jännitti, kun muut hevoset jäivät pois näkökentästä, mutta Tapsaa vähän rauhoitti, kun kuuli että kyllä ne kaverit siellä kuitenkin ovat, vastasivat sentään huutoihin. Kerran sain antaa vähän pidempää narua, onneksi liina oli mukana, kun ori säikähti jotain rapsahdusta ja hyppäsi ison loikan sivuun ja siitä muutaman askelta eteenpäin. Mutta onneksi rauhoittui sitten katselemaan ja kuuntelemaan, että mitä tapahtui. Päästiin takaisin pihatolle ehjinä ja voi sitä jälleennäkemisen riemua, kun pääsi takaisin kavereiden sekaan!

30. syyskuuta 2012
Goliat aka. Tapsa on syntynyt, ennen aikojaan, ilman ennakkovaroituksia. Eipä osattu edes aavistaa, että yöllä voisi käydä tarkistelemassa varsovien tilannetta, kun yksikään tammoista ei osoittanut minkäänsortin merkkejä varsomisen puolesta. Aamulla kuitenkin kun olin menossa vapauttamaan tammoja tarhaan, olikin yhdessä karsinassa vastassa kaksi korvaparia yhden sijaan. Läsipäinen sukkajalkapoika se sieltä kurkki, hyvin uteliaana ja tomerana, ilman minkäänsortin jännityksenpoikasta. Kauhialla höösällä sitten tarkistamaan, että onhan kaikki hyvin ja jälkeiset ehjiä (no ei ollu enää, mutta kokonaisuudessaan näyttivät kyllä oljilla olevan). Varsakin näytti hyvinvoivalta ja reippaalta ja osoitti tietävänsä hyvin, mistä ruokaa saa. Saikin sitten jäädä emä varsansa kanssa vähäksi aikaa sisälle, koska ulkona oli melko vilakka keli vielä aamulla. Kun päivä lämpeni, pääsi myös uusi tulokas paistattelemaan aurinkoon ja tutustumaan muihin tammoihin.

23.07.2014 Stableyardin toiset ja kolmannet NJ-näyttelyt.