Stableyardetusivu  «»  morgan  «»  morab  «»  angloarabialainen  «»  knabstrup  «»  kasvatus

 

Rudelaser Ring x


© I. Kido

Nimi Rudelaser Ring x Rekisterinumero
Syntymäaika 11.08.2014 (ikääntyy satunnaisesti) Kasvattaja Special Ring
Sukupuoli ori Omistaja Kerppa (VRL-00631), Stableyard
Säkäkorkeus 159cm Koulutustaso ko Helppo A, re 140
Rotu angloarabialainen täysiverinen (50% ox) Painotus esteratsastus
Väri tummanruunikko Täytti 3v. 11.09.2014

Herkkä, aavistuksen ujo ori, jolta temperamenttia ei puutu!

Tässä orissa on luonnetta ja "erikoisuuksia" vaikka useammallekin hevoselle jakaisi. Ruttu perusluonteeltaan melko pidättyväinen, katseleee mieluummin etäältä toimintaa, kuin että olisi itse toiminnassa mukana. Kyllä senkin saa suostuteltua touhuamaan maastakäsinkin asioita, mutta yleensä se tuntuu olevan melko pienellä motivaatiolla liikkeellä. Kilpailupaikoilla poika kulkee yleensä hieman varpaisiltaan ja pälyilee ympärilleen, on valmiina kiukuttelemaan kaikille liian lähelle tuleville, oli ne sitten ihmisiä, hevosia tai koiria - haluaa siis pitää huolen omasta tilastaan.. Ruttu on yleisesti ottaen taluttaessa energiaa täynnä ja aina välillä sitä täytyy hieman muistutella siitä, missä orin suvaitsee kulkea ja mitä on sallittua tehdä narun päässä ollessaan. Meno on herkästi pientä ravaamista aavistuksen sivuttain, naru enempivähempi kireällä, mutta pääasiassa Ruttu ei silti yritä itseään vapauttaa taluttajan otteesta.

Tutun hoitajan kanssa Ruttu on pääasiassa ihan siivosti ja seisoo kauniisti paikoillaan, mitä nyt saattaa välillä näyttää vähän happamelta, mutta jos hoitajan on vieraampi tyyppi, koettaa herra kyllä varsin tehokkaasti osoittaa haluavansa olla rauhassa ja vielä kiinnisidottunakin tuppaa hieman äyskimään. Koskaan se ei ole ketään vahingoittanut sen kummemmin, mutta pahaa naamaa voi aina näyttää ja vähän nostella takajalkaa sopivissa kohdissa. Kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat orin kanssa pääsääntöisesti ongelmitta, mutta harjan siistiminen ja muukin siistiminen on sen mielestä varsin tympeätä hommaa ja vaatii yleensä hieman hoitajalle avustavien käsien hankkimista, että herra pysyisi ulkoisesti hyvännäköisenä - tästä syystä tosin ehkä myös Rutun ulkomuoto on usein varsin räjähtänyt, ellei satu olemaan kilpailukausi päällänsä.. Pesulla ori tykkää käydä ja tietää kyllä viileän veden arvon kuumina kesäpäivinä, sekä pesupaikka että luonnonvedet ovat sen mielipaikkoja, kunhan lutraamaan pääsee.

Ratsuna ori on reipas ja eteenpäinpyrkivä, välillä saa muistuttaa myös jarrujen olemassaolosta, mutta kun Rutun saa keskittymään, on se hyvin miellyttävä ratsastettava ja tekee tasaista työtä niin sileällä kuin esteilläkin. Maastossa se on luotettava siinä suhteessa, ettei säpsyile, mutta vauhtia voi toki välillä olla vähän enemmän kuin mikä ratsastajalle on mieluista. Ori on rohkea ja menee minne vain sen nokan laittaakin osoittamaan. Esteet on kuitenkin Rutun elämän keskipiste, se suorastaan rakastaa hyppäämistä ja menee yli mistä tahansa esteen ulkomuotoa hetkeäkään miettimättä. Se on erittäin luotettava radalla, kunhan saa pidettyä vauhdin aisoissa, ettei rupea rytisemään..

Sukutaulu

i. Rudebox xx
englantilainen täysiverinen
ERJ II, Class II
ii. The Road To Mandalay xx
englantilainen täysiverinen
EVM
iii. Eternity xx
englantilainen täysiverinen - EVM
iie. Solacium xx
englantilainen täysiverinen - EVM
ie. Millennium xx
englantilainen täysiverinen
EVM
iei. Rock DJ xx
englantilainen täysiverinen - EVM
iee. The Postcard xx
englantilainen täysiverinen - EVM
e. Shererazade ox
arabialainen täysiverinen
ei. Shalomon ox
arabialainen täysiverinen
EVM
eii. Ali ox
arabialainen täysiverinen - EVM
eie. Aisha ox
arabialainen täysiverinen - EVM
ee. Sabira ox
arabialainen täysiverinen
EVM
eei. Falcon ox
arabialainen täysiverinen - EVM
eee. Thamara ox
arabialainen täysiverinen - EVM

ii. The Road To Mandalay xx (168cm, rautias) kilpaili pääasiassa kenttäratsastuksessa. Monilahjakas ori oli kilparadoilla tulisieluinen, mutta kotona oikea mamman mussukka. Se jätti vain muutamia jälkeläisiä, joista kaikki ovat pärjänneet hyvin kilparadoilla omilla tahoillaan. Mandalayn varsoista suurin osa on kenttäratsuja, mutta joukossa on myös pari menestynyttä estehevosta. iii. Eternity xx (165cm, ruunikko) kilpaili junioriratsastajansa kanssa niin esteillä kuin koulussa. Esteradoilta sen parhaat suoritukset ovat 130-140cm-tasolta ja kouluratsastuksen parissa se on startannut hyvin prosentein jopa vaativalla tasolla. Eternity ei ollut suosittu jalostusorina vaatimattoman ulkomuotonsa ja massasukunsa vuoksi. iie. Solacium xx (165cm, kimo) oli tamma, joka toimi koko ikänsä perhehevosena. Se pääsi kilpailemaan muutaman kerran pikkuluokissa, mutta vietti aikaansa pääasiallisesti maastoratsuna ja myöhemmin siitostammana. ie. Millennium xx (158cm, rautias) oli helpoissa kenttäluokissa varsinainen ruusukehai. Tamma hyppäsi kuin tiikeri ja liikkui kuin kissa. Se jätti yhteensä viisi varsaa, joista ainoastaan Rudebox on puhdas täysiverinen. Luonteeltaan tamma oli melkoisen leppoisa kaveri, mutta ratsuna siltä löytyi virtaa vaikka muille jakaa. Kovinkaan moni ratsastaja ei sitä kauaa jaksanut ratsastaa, mutta oikean ratsastajan alla tamma oli kuin unelma. Millennium kuoli vaikeaan ähkyyn. iei. Rock DJ xx (163cm, rautias) oli vilkasluonteinen ori, joka kilpaili niin esteillä kuin koulussakin. Sillä oli keskivertoa paremmat liikkeet, minkä vuoksi se menestyi erinomaisesti kouluratsastusluokissa. Se jätti vain kymmenisen varsaa. iee. The Postcard xx (163cm, rautias) oli harrasteratsuna toiminut tamma, joka loukkaantui 9-vuotiaana ja sen myötä jäi seura- ja siitoshevoseksi. Tamma jätti kuusi varsaa, jotka kaikki perivät emänsä hyvän luonteen ja elastiset liikkeet.

ei. Shalomon ox (152cm, kimo) oli mukava pikkuluokkien hevonen niin koulussa kuin esteilläkin, luonteeltaan hyvin kultainen ja uskollinen. Toimi omistajaperheensä lasten opetusratsuna ja äidin kilpa- sekä näyttelyhevosena. eii. Ali ox (154cm, ruunikko) jätti jälkeensä kaksi jalostusoria ja liudan hienoja tammoja, sitä käytettiin melko säästeliäästi ja pääosaa sen elämässä esittikin näyttelyura. Temperamenttinen ori voitti paljon elämässään ja oli omistajiensa silmäterä. eie. Aisha ox (147cm, kimo) oli energinen, utelias ja ystävällisluontoinen tamma, joka oli pääasiallisesti siitostammana ja jättikin kaksi siitosoria ja neljä ensimmäisen palkinnon kantakirjatammaa. Aisha kävi muutaman kerran itsekin näyttelyissä, muttei saanut mitään suurempaa menestystä aikaiseksi sillä saralla. ee. Sabira ox (145cm, kimo) kilpaili nuorempana näyttelyiden ohella saddle seat-luokissa, saaden kehuja paljon näyttävistä liikkeistään sekä erinomaisesta luonteestaan - luottavaisesta ja työteliäästä asenteestaan. Myöhemmällä iällä se jätti muutaman varsan jälkeensä, ennenkuin jouduttiin onnettomuuden seurauksena lopettamaan. eei. Falcon ox (149cm, kimo) oli niinikään saddle seat-luokkien kuningas ja myytiin isolla rahalla jalostukseen siirtyessään. Valitettavasti ori ei ollut isänä ihan niin hyvä kuin odotettiin, mutta jätti sentään muutaman hienon ja menestyneenkin jälkeläisen. eee. Thamara ox (147cm, rautias) oli kuvankaunis pikkutamma, joka kiersi ympäri Yhdysvaltoja näyttelyissä ja niitti melko mukavasti menestystäkin ollen usein sijoittuneiden joukossa saaden läjän arvonimiäkin itselleen. Melko kiivasluontoinen tamma jätti jälkeensä vain kaksi tammavarsaa, mutta onneksi suku jatkuu näiden kautta.

Jälkeläiset

Nimi Synt. Skp Emä om
x x x x x
x x x x x

Päiväkirja + kilpailut

Ominaisuuspisteet porrastetuissa kilpailuissa
Pvm Laji Tulos
x x x
x x x

Päiväkirja

12. elokuuta 2014
Toinen reissu Special Ringiin saman viikon aikana, kun pitihän se toinenkin meille muuttava oripoika käydä tsekkaamassa! Ruttu oli vielä sisätiloissa emänsä kanssa ja hieman ujonpuoleisesti kurkki turvallisesta nurkasta meihin päin. Jätkä näytti olevan pelkkiä jalkoja vain ja oli jotenkin todella isonnäköinen emänsä vierellä, mutta onneksi varsominen oli kuitenkin mennyt ilman ongelmia. Nora antoi emälle päivärehut ja ne syötyään vietiin kaksikko pihalle ihmettelemään uusia maisemia. Ruttu pysytteli melko tiiviisti emänsä vierellä, eikä ainakaan näin ensimmäisellä ulkoilukerralla vielä uskaltanut pahemmin edes tutkimaan ympäristöä. Annettiin pojan jonkun aikaa mietiskellä ja vietiin sitten kaksikko takaisin talliin, että pieni poika pääsi vähän lepäilemään ja sulattelemaan kokemaansa.

23.07.2014 Stableyardin toiset ja kolmannet NJ-näyttelyt.